mBot, Basiscursus voor leerkrachten

De mBot is een robot speciaal ontwikkeld voor het onderwijs waarbij de leerlingen stap voor stap de beginselen kunnen leren van programmeren en robotica. Door het programmeren te koppelen aan robotica zien de leerlingen niet enkel op het scherm wat hun programma doet maar gebeurt er echt iets met hun robot.  In de filmpjes aan de rechterkant van deze pagina kan je zien hoeveel pret ze hierbij beleven.

Deze workshop is zowel gericht op leerkrachten die weinig tot geen basiskennis hebben van robotica en programmeren als op leerkrachten die al ervaring hebben in het domein. De cursus is zo opgebouwd dat je al doende leert hoe je de mBot programmeert, wat de beste aanpak is naar de jongeren en wat mogelijke valkuilen zijn. De mBot is gebasseerd op de arduino technologie waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. Om beginners een makkelijke opstap te geven kan je de robot programmeren met Scratch. Scratch is een visuele programmeer omgeving die reeds in de lagere school gebruikt wordt om kinderen te leren programmeren. Voor gevorderde gebruikers kan daarna overgeschakeld worden op de arduino programmeertaal.

De cursus is opgevat als een missie naar Mars. Met concrete missie’s worden de principe’s van het programmeren en de verschillende functies van de mBot aangeleerd. De leerlingen gaan per twee in een groepje zelfstandig doorheen de cursus en maken onderweg steeds complexere programma’s: eerst een teken van leven geven met de leds en de buzzer van de mBot, dan vooruit en achteruit rijden, vervolgens rond een ravijn rijden. Daarna programmeren ze de mBot zodat die kan bediend worden met een afstandsbediening. Uiteindelijk leren ze hoe ze de mBot autonoom een verkennistocht kunnen laten uitvoeren. De duidelijk omschreven missie’s worden afgewisseld met wedstrijdjes iets wat de leerlingen enorm plezant vinden.

Voor de cursus die we tijdens deze nascholing voorstellen zijn zo’n 10-15 lessen nodig. Daarna zijn er nog vele mogelijkheden voor het gebruik van de mBot in de STEM-lessen. 

Op het einde van de nascholing laten we jullie al eens kennismaken met de verdere mogelijkheden van de mBot.

Wat betreft investering voor de school is de mBot zeer budgetvriendelijk. Deze robot kan, afhankelijk van de versie, aangekocht worden voor 80-95 euro/stuk. Een investering van 1200 euro volstaat dus om in een klas van 24 leerlingen in groepjes van 2 met een robot te werken.

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze sponsors steunen de ontwikkeling van nieuw STEM-talent!