Makey-Makey, waar knutselen en STEM samenkomen

kinderen (8+) op een creatieve manier leren programmeren in Scratch

De MaKey MaKey is bij uitstek geschikt om de wensen die uit de verbeelding bij leerlingen komen, te realiseren. Door de simpele interface en het out of the box werken van de Makey Makey is de drempel laag om hem door kinderen te laten gebruiken. Als ze eenmaal begonnen zijn met een bananenpiano, Tetris of een muziekje maken, dan komen de wensen "zou ik niet ook .... kunnen maken?" vanzelf naar boven.

Scratch is gratis software en is volgens de makers gemaakt om te leren hoe computers werken. Het lijkt alsof je met lego aan het bouwen bent. Het toepassingsgebied is breed, met het programma kun je animaties maken, rekenopdrachten programmeren, games ontwikkelen en muziek maken. Ondanks die eenvoud kan ieder programma ook heel complex worden. Leerlingen van de lagere school kunnen er mits wat doorzettingsvermogen een Pong of Pac Man variant mee maken. 

Zelf geprogrammeerde programma’s uit Scratch zijn te combineren met Makey Makey en dus een uiterst bruikbare toepassing voor het onderwijs. Het is niet nodig software aan te schaffen of te installeren. Scratch is gratis en zelfs online beschikbaar. (zie: scratch website )

Creativiteit ontwikkelen en kijken onder de computermotor is wat je met Scratch en Makey Makey doet. Alles waar je een circuit kunt sluiten van heel kleine stroompjes kan worden gebruikt voor Makey Makey. Leerlingen hebben dan ook geen enkele moeite met dit toffe speelgoed. 

Spelenderwijs leren is misschien wel de prettigste didactische activiteit voor zowel docent als leerlingen. Het programmeren van computers stimuleert belangrijke vaardigheden: creatief denken, probleem analyse, doelgericht werken, samenwerken en doorzettingsvermogen. In een wereld waarin we steeds meer vertrouwen op geautomatiseerde hulpmiddelen is het verstandig gevoel te ontwikkelen voor de mogelijkheden en beperkingen van zulke systemen. Scratch daagt uit daarover na te denken, Makey Makey daagt uit om het nog leuker te maken.

Tijdens deze nascholing ga je zelf aan de slag met de Makey Makey en Scratch. Je volgt als het ware dezelfde lessen als die die je gaat geven aan je leerlingen, alleen gaat het allemaal wat sneller. Eerst leren we de Makey Makey gebruiken door het te verbinden met de computer en aan te sturen met een bestaand programma. Daarna gaan we in Scratch ons eerste eigen programma schrijven. Heb je al ervaring met Scratch? Geen probleem, dan maak jij een meer uitdagend programma. Daarna maken we één of enkele van de vele knutselprojecten die mogelijk zijn met Makey Makey.

Deze workshop is zowel gericht op leerkrachten die weinig tot geen basiskennis hebben van programmeren als op leerkrachten die al ervaring hebben in het domein. De cursus is zo opgebouwd dat je al doende leert hoe je de Makey Makey in Scratch programmeert, wat de beste aanpak is naar de jongeren en wat mogelijke valkuilen zijn. Scratch is een visuele programmeeromgeving die reeds in de lagere school gebruikt wordt om kinderen te leren programmeren. Gevorderde gebruikers kunnen nog meer uit een Makey Makey halen door te programmeren in de Arduino IDE. Dat komt echter niet aan bod in deze cursus.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze sponsors steunen de ontwikkeling van nieuw STEM-talent!